Miasto i Gmina Wieleń

Konkurs regionalny „Smak Tatara 2023”

 

Przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw w następujących kategoriach:

 

  • Tatar tradycyjny z mięsa wołowego

  • Tatar rybny

  • Tatar wegański.

 

Kto może uczestniczyć w konkursie i jak się zgłosić?

 

W konkursie mogą uczestniczyć restauracje oraz inne obiekty gastronomiczne z Wielkopolski, które do dnia 3 lutego br. prześlą zgłoszenia konkursowe zawierające szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych (tatarów) na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są poniżej. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 rodzaje tatarów (po jednym z każdej kategorii). Członkowie kapituły konkursowej sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu. W dniu 8 lutego zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu oraz zaproszenie do udziału w finale konkursu. W kapitule zasiadać będą eksperci kulinarni, m.in. dziennikarka Katarzyna Bosacka – promotorka zdrowej żywności.

 

Gdzie odbywa się konkurs?

 

W dniu konkursu, tj. 13 lutego 2023 r. zespoły konkursowe wraz z oryginałami kart zgłoszenia potraw powinny stawić się w godz. 11.00 – 12.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. sali świetlicy Stara Hydra; ul. Podleśna 12; 61-160 Wiórek (tuż obok restauracji Stara Osada), gdzie przygotują min. 5 porcji degustacyjnych. Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/zespołów (maksymalnie 2 osoby) dla każdego uczestnika konkursu. Ocena potraw zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.30-16.30. Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa.. Ocena będzie miała charakter jawny.

 

Jakie nagrody czekają na laureatów?

 

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone przez Przewodniczącego Kapituły lub osobę przez niego wyznaczoną w dniu 13 lutego 2023 r. ok. godz.  17-18.00 w Restauracji Stara Osada w Wiórku.

 

Wszyscy uczestnicy Konkursu za poddane do oceny potrawy  ubiegają się o Grand Prix oraz trzy miejsca (I, II i III) w każdej z kategorii oraz nagrody:

 

W Kategorii Tatar tradycyjny z mięsa wołowego:

 

  • GRAND PRIX – „Smak Tatara 2023”:

 

- nagroda finansowa w wysokości 300 złotych;

 

- voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

 

- voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 300 złotych

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

-  zestaw piw z Browaru Szreniawa

 

  • 1 miejsce – „ Smak Tatara 2023”

 

-  nagroda finansowa w wysokości 100 złotych

 

-  voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 250 złotych

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

  • 2 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

 

-  voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 200 złotych

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

  • 3 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

 

-  voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 150 złotych

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

 

 

W Kategorii Tatar rybny:

 

  • GRAND PRIX – „Smak Tatara 2023”

 

- nagroda finansowa w wysokości 300 złotych;

 

- voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

 

- voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

-  zestaw piw z Browaru Szreniawa

 

  • 1 miejsce – „ Smak Tatara 2023”

 

-  nagroda finansowa w wysokości 100 złotych

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

  • 2 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

  • 3 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

 

 

W Kategorii Tatar wegański :

 

  • GRAND PRIX – „Smak Tatara 2023”

 

- nagroda finansowa w wysokości 300 złotych;

 

- voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

 

- voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

-  zestaw piw z Browaru Szreniawa

 

  • 1 miejsce – „ Smak Tatara 2023”

 

-  nagroda finansowa w wysokości 100 złotych

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

  • 2 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

  • 3 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

 

-  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

 

-  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Fundatorami nagród w konkursie są:

 

  • Instytut Skrzynki

  • Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek

  • Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy

  • Browar Szreniawa

  • Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

  • Powiat Poznański

 

Organizatorzy przewidują również możliwość przyznania oraz ufundowania dodatkowych wyróżnień  i nagród pozaregulaminowych.

 

Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o wyróżnienia - certyfikaty (dyplomy) z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smak Tatara”.

 

Organizatorzy konkursu

 

Organizatorem Konkursu jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego z siedzibą w Skrzynkach, pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki;

 

Współorganizatorem konkursu jest Restauracja Stara Osada w Wiórku, przy ul. Poznańskiej 30; 61-160 Wiórek, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Konkurs odbywa się przy współpracy:

 

  • Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Krakowie

  • Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu,

  • Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

  • Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu

  • Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu

  • Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu.

  • Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek

  • Browaru Szreniawa z siedzibą w Szreniawie

  • Sieci Culinary Heritage Europe

  • Sklepu Bela Mesa z Poznania

 

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

Cel konkursu

 

Konkurs regionalny „Smak Tatara 2023” jest imprezą kulinarną, która ma na celu: promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy/przekąski o nazwie „Tatar”; odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją; nagradzanie autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

 

Konkurs na certyfikat: „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” ma na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów, potraw regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z terenu powiatu poznańskiego oraz nagradzanie i promowanie ich wytwórców. Konkurs ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą odbywających się na terenie aglomeracji poznańskiej w tym powiatu poznańskiego. Produkty i potrawy wyróżnione w trakcie Konkursu będą w sposób szczególny promowane na szlaku kulinarnym powiatu poznańskiego, tj. na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

 

Więcej informacji w Regulaminie konkursu.

 

Zapraszamy!

 

 

 

Do pobrania:

 

Regulamin konkursu.pdf [482 KB]

 

Formularz zgłoszeniowy.docx [29 KB]

 

 

Przygotował: Instytut Skrzynki


powrót do kategorii
Poprzednia Następna

Pozostałe
aktualności