Najlepsze dania z pyry wybrane
Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 10.10.2022 r.
Nie tylko pyra z gzikiem – min. ziemniaczana szneka z glancem, pyrczane rogaliki nadziewane gzikiem, gofry z kartofli walczyły o Grand Prix w konkursie organizowanym przez instytut Skrzynki. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Poznańska Pyra w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie kapituła konkursowa wyłoniła najsmaczniejsze dania z pyry zgłoszone w konkursie SMAK PYRY 2022 oraz Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry.
Wśród zgłoszeń znalazły się także klasyki kuchni regionalnej jak ślepe ryby, czy wielkopolska polewka. Apetyczną ciekawostką były przekąski ukraińskie: pierożak – wypiek drożdżowy faszerowany pyrą z boczkiem oraz zraz ziemniaczany z mięsem. Kapituła konkursowa oceniła poziom konkursu jako wysoki i interesujący oraz przyznała następujące nagrody:
Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry” otrzymały:
• Karczma w Szreniawie za Polewkę wielkopolską
• „Nie śpimy, lepimy!” ze Swarzędza z Pierogi ruskie
• "Karczma Pod Dębami” z Komornik (gm. Kleszczewo) za Pyry z gzikiem
• Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo za Błażejewskie szare kluchy
• Gospodarstwo rolne Marcin Kalemba z Piekar (gm. Stęszew) za Ziemniaki odmiany DENAR oraz SATINA
Wśród zgłoszeń z Powiatu Poznańskiego jury przyznało następujące nagrody:
Grand Prix oraz nagrodę w wysokości 500 złotych ufundowaną przez Instytut Skrzynki przyznano Karczmie w Szreniawie za Polewkę wielkopolską.
I miejsce Karczma Pod Dębami z Komornik (gm. Kleszczewo) za Pyry z gzikiem
II miejsce „Nie śpimy, lepimy!” ze Swarzędza z Pierogi ruskie
III miejsce Gospodarstwo rolne Marcin Kalemba z Piekar (gm. Stęszew) za Ziemniaki odmiany DENAR
Wśród pozostałych zgłoszeń z Wielkopolski kapituła postanowiła przyznać:
Grand Prix przyznano Wiesławowi Sałkiewiczowi Gospodarstwo rolne w Poznaniu za Placek pasterski z baraniną.
I miejsce Restauracja Hyćka z Poznania za Pyrę z gzikiem
II miejsce Młynczyk.com.ua z Ukrainy (obecnie działający w Poznaniu) za Zrazy ziemniaczane z mięsem
III miejsce Gospodarstwo Rolne Szejner z miejscowości Prosna (gm. Budzyń) za Pyry faszerowane grzybami leśnymi
Laureaci otrzymali vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie i upominki od Powiatu Poznańskiego oraz Instytutu Skrzynki.
Konkurs organizowany jest przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Przygotował: Instytut Skrzynki