KONKURS KULINARNY NA "NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE"
W ramach realizowanego projektu współpracy pn. "Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych” Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania serdecznie zaprasza
-
członkinie Kół Gospodyń Wiejskich
-
przedstawicielki lokalnych stowarzyszeń
do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym na „NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE"
Przedmiotem konkursu są potrawy regionalne w nowoczesnej odsłonie, które będą oceniane w następujących kategoriach:
-
DANIE GŁÓWNE (mięsne, półmięsne, jarskie)
-
DESER (potrawy słodkie, ciasta).
Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest wypełnienie i dostarczenie karty zgłoszeniowej do dnia 19 kwietnia 2023 r.
-
osobiście,
-
pocztą tradycyjną (liczy się data stempla pocztowego)
Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania
ul. Kościuszki 88/37, 64-700 Czarnków
-
elektroniczną na adres e-mail:
biuro@czarnkowsko-trzcianecka-lgd.pl
Zgłoszoną do konkursu potrawę należy zaprezentować 23 kwietnia 2023 r. podczas trwania wystawy rolniczej AgroTargi na Placu Wolności w Czarnkowie.
Na zwycięzców czekają ATRAKCYJNE NAGRODY!
Planowane nagrody to karty podarunkowe do sklepu AGD wybranego przez Czarnkowsko-Trzcianecką LGD.
W kategorii „danie główne” przewidywana jest nagroda w postaci:
-
karty podarunkowej na kwotę 1000 zł za zajęcie I miejsca
-
karty podarunkowej na kwotę 700 zł za zajęcie II miejsca
-
karty podarunkowej na kwotę 500 zł za zajęcie III miejsca
-
karty podarunkowej na kwotę 300 zł za otrzymanie wyróżnienia
Z kolei w kategorii „deser” przewidywana jest nagroda w postaci:
-
karty podarunkowej na kwotę 1000 zł za zajęcie I miejsca
-
karty podarunkowej na kwotę 700 zł za zajęcie II miejsca
-
karty podarunkowej na kwotę 500 zł za zajęcie III miejsca
-
karty podarunkowej na kwotę 300 zł za otrzymanie wyróżnienia
Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych w nowoczesnej odsłonie,
- promocja potraw regionalnych w nowoczesnej odsłonie,
- wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami,
- budowa tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywanych z pokolenia twórców na dzieci i młodzież,
- wspieranie lokalnej tożsamości,
- upowszechnianie wiedzy dotyczącej wykorzystywania walorów regionalnych potraw w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, agroturystyki oraz rzemiosła i przetwórstwa.
WAŻNE:
-
Uczestnicy powinni pochodzić z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego
-
Każdy uczestnik może zgłosić tylko JEDNĄ potrawę w danej kategorii (tj. w ramach konkursu można zgłosić maksymalnie dwie potrawy)
-
Termin składania kart zgłoszeniowych: 19 kwietnia 2023 r.
-
Prezentacja oraz degustacja potraw odbędzie się 23 kwietnia 2023 r. podczas AgroTargów na Placu Wolności w Czarnkowie
-
Przed wzięciem udziału w konkursie należy zapoznać się z Regulaminem konkursu!
Regulamin oraz karta zgłoszeniowa dostępne są na stronie internetowej Czarnkowsko-Trzcianeckiej Lokalnej Grupy Działania
-
Więcej informacji pod numerem telefonu: 67 344 16 53