Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 28 listopada 2024
Imieniny: Jakub, Lesław, Zdzisław
pochmurno
7°C

Najlepszy przepis na gęsinę? Znamy wyniki konkursu regionalnego!

Gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów, pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina, tatar z gęsiny – przepisy między innymi na takie smakowitości zgłosili uczestnicy konkursu „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny”. Termin organizacji konkursu jest nieprzypadkowy – wszak w listopadzie, oprócz rogali świetomarcińskich, na wielkopolskich stołach króluje właśnie gęś.

 

Zgłaszać się mogli mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Nadesłane zgłoszenia prezentowały przepisy w ujęciu tradycyjnym, jak i współczesnym.

Kapituła szczególną uwagę zwracała na wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowym atutem przy ocenie były zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).

 

Kapituła przyznała następujące nagrody:

I miejsce: Agnieszka Kram z KGW Napachanie za Gęś pieczona z jabłkiem (nagroda w wysokości 500 złotych)

II miejsce: Patryk Jankowski z Murowanej Gośliny za Gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów (nagroda w wysokości 300 złotych)

III miejsce: Ewa Michalska z Puszczykowa za Tatar z gęsiny (nagroda w wysokości 200 złotych).

 

Wyróżnienia:

- Małgorzata Szymańska ze Skórzewa za: Gęś nadziewana kaszą

- Grzegorz Kosowski z KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za: Salceson z gęsi

- Dorota Kubiak / Monika Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za: Kluski w rosole z gęsi

- Elżbieta Dziurka – „Karczma Pod Dębami” w Komornikach (gm. Kleszczewo) za: Pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina

- Ewa Michalska z Puszczykowa za: Smalec gęsi.

 

Fundatorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki, organizator konkursu. Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego oraz vouchery od Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w wybranej imprezie na terenie Muzeum.

Konkurs, który Honorowym Patronatem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski, odbył się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Sieci Culinary Heritage Europe.

 

Wszystkie przepisy na potrawy z gęsiny zgłoszone w konkursie zostaną wkrótce opublikowane na stronie wwww.smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce: Kulinarium/przepisy kulinarne, gdzie także publikowane są informacje o bieżących konkursach związanych z kuchnią regionalną.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Agnieszka Kram Gęś pieczona z jabłkiem 

Bartosz Rosa Hotel Liberte 33 Rolada z gęsi z foi gras

Dorota Kubiak i Monika Szymańska Piersi z gęsi

Dorota Kubiak i Monika Szymańska Rosół z gęsiny

Elżbieta Dziurka Karczma Pod Dębami Pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina

Ewa Michalska galaretka z gęsiny

Ewa Michalska smalec z gęsi

Ewa Michalska tatar z gęsiny

Grzegorz Kosowski Salceson z gęsi

Patryk Jankowski Gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów


powrót do kategorii
Poprzednia Następna

Pozostałe
aktualności

Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.